Pendelen van achter je computer

Een virtuele stiltecoupé

Microsoft werkt aan een update voor Teams die een virtual commute toevoegt aan het digitale werkplatform, meldt de WSJ. Nee het ligt niet aan je gebrekkige Engels, het gaat inderdaad om een virtuele variant van de dagelijkse reis naar werk en weer terug. Je zou denken dat dit gependel het laatste is wat we missen van het Oude Normaal, maar think again, zegt Microsoft; tijdens het pendelen komen we tot rust, blikken we terug of vooruit, en vooral: markeren we het begin en einde van de werkdag. In het afgelopen halfjaar vond circa de helft van de chatgesprekken op Teams plaats ná vijf uur ‘s middags, dat is 48 procent meer dan in de maanden vóór de lockdown. Je werk op je werk laten is blijkbaar een stuk moeilijker wanneer je bureau tevens je eettafel is.

Hoe zo’n virtuele stiltecoupé er uit moet komen te zien? De plannen zijn nog verre van definitief, maar de heenreis zal vooral in het teken staan van een voorbereiding op de dag. Teams kan je bijvoorbeeld vragen welke dingen je die dag wilt bereiken en hoe je je voelt. Als je gestresst bent, krijg je de suggestie om wat vrije tijd in je agenda te blokken om tot rust te komen. Op de terugreis krijg je de kans te reflecteren op hoe de dag is gegaan. In samenwerking met meditatieapp Headspace wordt zelfs een optionele meditatie aangeboden om helemaal zen thuis te komen.

De move van Microsoft kan geplaatst worden in een bredere beweging in de techwereld van productiviteit richting gezondheid en welzijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de recente ontwikkelingen in Android in iOS om je eigen schermtijd aan banden te leggen. Zeker in tijden van thuiswerken is dat op zich een prijzenswaardige ontwikkeling. We zijn immers geen productiviteitsrobots, maar mensen met gevoel en met een lichaam.

De paradox van dergelijke ‘oplossingen’ is natuurlijk dat de verlossing van dezelfde bron moet komen als het probleem waar de oplossing voor nodig is. Dat is bijna net zo ironisch als een God die naar de aarde komt om de mensheid te verlossen van de eeuwige toorn van… God. Misschien is het probleem dan ook niet zozeer het ontbreken van de treinreis, maar juist de alomtegenwoordigheid van het digitale in onze levens. En misschien, heel misschien, is méér digitale techniek daar niet de oplossing voor?