Bliep-bliep bliep-bliep

Knettergek van groeps-WhatsApps

Beste Digibeter,

Ik word knettergek van alle WhatsApp-groepsgesprekken waar ik in zit. Ik heb er zeven met verschillende samenstellingen vrienden, één met de collega’s, twee van de buurt, vijf van de familie en dan nog allemaal losse gesprekken voor verjaardagen en evenementen. In al die gesprekken wordt de hele dag door allemaal onzin gestuurd waar ik helemaal niet op zit te wachten. Het liefst zou ik er gewoon uitstappen, maar dat kan ik toch niet zomaar maken?

Wanhopige groet, Knettergek

Beste Knettergek,

Een herkenbaar maar lastig probleem. Het WhatsApp-groepsgesprek is voor veel groepen het voornaamste communicatiemiddel geworden. Eruit stappen is vaak niet alleen onhandig, het voelt ook alsof je jezelf distantieert van de mensen in de groep. Lid blijven lijkt de enige optie, maar hoe doe je dat zonder knettergek te worden?

1. Zet notificaties voor (specifieke) groepen uit.

WhatsApp biedt uitgebreide notificatie-instellingen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen voor specifieke groepen meldingen te ontvangen, of de meldingen voor groepsgesprekken zelfs helemaal uit te zetten (zie kader). Je ziet de gesprekken dan nog wel gewoon als je WhatsApp opent, maar je telefoon gaat er niet voor af. Zo bepaal je zelf door wie je je wilt laten storen.

2. Lees niet alles

Het is misschien een open deur, maar je hoeft niet alles te lezen. Veel mensen ergeren zich kapot aan de berichtenstroom in groepsgesprekken, maar lezen alsnog alles terug omdat ze bang zijn iets te missen. Met name bij groepen met een hoop onzin is dat nergens voor nodig; wanneer mensen eenmaal merken dat je niet alles leest, sturen ze voor belangrijke zaken heus wel even een privé-berichtje.

3. Maak afspraken

Met name bij ‘formelere’ groepen (collega’s, buurt, ouders van de klas) wordt het steeds gebruikelijker om afspraken te maken over waar het groepsgesprek voor gebruikt mag worden, bijvoorbeeld alleen voor serieuze werk-gerelateerde zaken. Zo voorkom je dat groepsgesprekken overspoeld worden met onzin. Ook is het sinds kort mogelijk groepsgesprekken zo in te stellen dat alleen beheerders berichten mogen sturen. Als iemand dan iets met de hele groep wil delen, moet dit via de beheerder. Soms heeft dit tot gevolg dat er een tweede ‘schaduwgesprek’ ontstaat voor de niet-relevante zaken. Prima, daar hoef je dan dus niet aan deel te nemen.

4. Stap eruit

Ga bij jezelf na of je echt zo onmisbaar bent voor een groep (of andersom) als je denkt. Als je in een groepsgesprek zit dat vooral voor de ‘gezelligheid’ is, maar je vindt het niet gezellig, waarom zit je er dan nog in? Je kunt vaak prima uitleggen dat je de mensen hartstikke aardig vindt, maar dat je het veel te vermoeiend vindt om elke keer honderden berichten te moeten lezen.

Notificaties beheren

Alle groepsmeldingen uitzetten

  1. Open WhatsApp
  2. Ga naar Instellingen > Meldingen
  3. Zet het vinkje uit achter Toon meldingen onder Groepen

Meldingen voor een specifiek gesprek uitzetten (‘dempen’)

  1. Open WhatsApp
  2. Open het groepsgesprek
  3. Klik bovenaan op de naam van de groep
  4. Android: Zet het vinkje achter Stille meldingen aan.iPhone: Klik op Stil
  5. Kies voor hoe lang je het gesprek wilt dempen

Vakantiemodus?

Eind vorig jaar verscheen in een testversie van WhatsApp de ‘vakantiemodus’: hiermee werd het mogelijk gemaakt groepsgesprekken op stil zetten: je ontvangt de berichten dan nog wel, maar de gesprekken verschijnen niet meer bovenaan je gesprekslijst. Tot nu toe is deze functie nog niet in de officiële versie van WhatsApp verschenen, maar met de zomer in het vooruitzicht: wie weet…

Oorspronkelijk verschenen in Genoeg