Bespioneerd door de Chinezen?

Help, ik heb een Huawei!

Beste Digibeter,

Niet zo lang geleden heb ik eindelijk een smartphone gekocht: je raadt het al, een Huawei. Nu hoor ik in het nieuws allerlei verontrustende berichten. De Chinezen zouden de telefoons gebruiken om Amerika te bespioneren en ik begrijp dat Huawei nu geen Android meer mag gebruiken, maar ik snap er eigenlijk weinig van. Moet ik bang zijn dat ik bespioneerd word of dat ik m’n telefoon binnenkort niet meer kan gebruiken?

Liefs,
Blij met m’n Huawei

Beste Blij met m’n Huawei,

Het gebeuren rondom Huawei is allereerst onderdeel van een handelsoorlog. Het Westen, het protectionistische Amerika van Trump voorop, begint de hete adem van het economisch snel groeiende China in de nek te voelen. Huawei is als paradepaardje van dit nieuwe China een makkelijk doelwit. Hoewel ik de beschuldigingen over spionage zelf vooral in dit kader zie, betekent dat niet dat ze per definitie vals zijn. Moet je je als Huawei-gebruiker zorgen maken over een Chinese Big Brother?

Weinig reden voor zorgen

Ik ben van mening dat daar weinig reden toe is. Ten eerste gaan de daadwerkelijke beschuldigingen (waar de Nederlandse regering ook onderzoek naar heeft ingesteld) over routers en andere apparatuur die door telecombedrijven gebruikt worden, niet over consumenten-smartphones en -laptops. Als we dus al via Huawei’s apparatuur bespioneerd worden, zijn we allemaal de klos, ongeacht het merk van je smartphone. Ten tweede draaien Huawei’s smartphones op het besturingssysteem Android, dat door Google wordt ontwikkeld. Hoewel Google regelmatig onder vuur ligt om de hoeveelheid gegevens die ze van hun gebruikers verzamelen, zijn ze ontzettend goed in het beveiligen van die gegevens naar buiten toe. Het is vrijwel onmogelijk dat er op grote schaal gebruikersgegevens naar China zijn doorgesluisd zonder dat iemand dat heeft ontdekt. Gerichte spionage via een ‘achterdeurtje’ is moeilijker uit te sluiten, maar zolang je geen belangrijk politicus bent, hoef je je daar waarschijnlijk geen zorgen over te maken.

Gevolgen sancties

Dan je tweede vraag: wat betekenen de sancties voor de consument met een Huawei-smartphone? In eerste instantie zul je als gebruiker weinig merken. De ban geldt alleen voor nieuwe telefoons; bestaande apparaten blijven gewoon op Android draaien. Google heeft bevestigd dat Huawei-gebruikers de Play Store kunnen blijven gebruiken en hun apps kunnen blijven updaten. Huawei heeft daarnaast aangegeven dat gebruikers beveiligingsupdates voor hun telefoons zullen blijven ontvangen. Daar zit echter wel een addertje onder het gras. Het is namelijk zo dat het besturingssysteem op Android-telefoons meestal een combinatie is van Google’s ‘kern’-Android en een ‘laag’ die er door de fabrikant, in dit geval Huawei, overheen wordt gelegd. Huawei kan wel deze eigen laag blijven updaten, en zo beveiligingsproblemen oplossen, maar krijgt geen licentie meer voor nieuwe updates van Google’s kern. Op den duur zal het besturingssysteem daardoor achter komen te lopen. Dat hoeft geen groot probleem te zijn; de meeste mensen met een Android-telefoon hebben niet de nieuwste versie, maar het maakt het systeem na verloop van tijd wel wat kwetsbaarder. Ten slotte is er dan nog het risico dat Huawei deze grote klappen niet overleeft en helemaal geen (beveiligings-)updates meer kan uitbrengen. Maar daar lijkt voorlopig nog geen sprake van.

Kortom: als je niet belangrijk genoeg bent om gericht door de Chinezen bespioneerd te worden en je vindt het geen probleem als je telefoon iets minder up-to-date is, kun je waarschijnlijk nog jaren blij zijn met je Huawei!

Oorspronkelijk verschenen in Genoeg