Zoomen, Skypen of Houseparty’en

Wat is de beste app voor videobellen?

Beste Digibeter,

Vanwege de coronacrisis zijn veel ontmoetingen vervangen door videobellen, van vergaderingen met collega’s tot spelletjes met familie of even bijpraten met een goede vriend. Ik vind het fijn dat het allemaal zo makkelijk online kan, alleen word ik een beetje tureluurs van alle verschillende apps. Bij de ene word je er na veertig minuten uit gegooid, bij de andere moet je allemaal gegevens invullen. Welke kan ik nu het beste gebruiken?

Groetjes, Coronakletser

Beste Coronakletser,

Ik kan me je verwarring heel goed voorstellen. Helaas is er geen eenduidig antwoord op je vraag; wat de beste optie is, verschilt per situatie. Ik zet de populairste opties (en de bijpassende situaties) voor je op een rijtje.

Zoom

Meest geschikt voor snel opgezette meetings met (grote) groepen

Als je een paar jaar geleden ging videobellen, ging dat eigenlijk standaard via Skype. Plotseling is die ‘eerste plek’ overgenomen door Zoom. De voornaamste reden hiervoor is het gebruiksgemak: Waar je voor Skype vaak eerst een kwartier bezig was de juiste account van iedereen te vinden, stuur je met Zoom eenvoudig een linkje; iedereen die daarop klikt kan direct deelnemen aan de meeting.

Eenvoudig iedereen uitnodigen, zelfs mensen die de app niet hebben

Gratis versie is beperkt tot 40 minuten, daarna moet je een nieuwe meeting starten

Whatsapp

Meest geschikt om bij te kletsen met contacten vanaf je telefoon

Waarom zou je een nieuwe app installeren als je ook kunt videobellen via een app die je (waarschijnlijk) al hebt? Met Whatsapp kun je heel eenvoudig een videogesprek starten met je bestaande contacten.

Geen nieuwe apps of accounts nodig

Maximaal vier deelnemers per gesprek (hoewel dit binnenkort waarschijnlijk wordt uitgebreid), werkt bovendien alleen op je telefoon

Jitsi Meet

Meest geschikt als privacy en beveiliging prioriteit zijn

Op het gebied van privacy en veiligheid heeft Zoom de laatste tijd nogal wat negatieve publiciteit gehad. ‘Zoombombers’ konden ongevraagd meetings van anderen in sluipen (dit is inmiddels opgelost met de verplichte ‘wachtkamer’) en de verbinding zou onveilig via Chinese servers lopen. Privacyvoorvechters raden daarom aan om het open source alternatief Jitsi Meet te gebruiken. Qua functionaliteit lijkt de app sterk op Zoom, maar qua beveiliging is alles een stukje beter geregeld.

Privacy: er is geen account nodig, er wordt geen persoonlijke data verzameld en je bepaalt zelf via welke servers de verbinding loopt

De verbinding is niet altijd even stabiel, daarom ook minder geschikt voor grotere groepen

Skype

Meest geschikt voor groepsmeetings zonder tijdslimiet

Toch wel de klassieker onder de videobelapps. Skype is gratis, zit standaard in Windows en is verder beschikbaar op vrijwel ieder apparaat. En dankzij de hete adem van Zoom is het sinds kort ook in Skype mogelijk mensen met een linkje uit te nodigen voor een meeting, ook als ze geen account hebben.

Geen tijdslimiet, iedereen met Windows heeft het bovendien al op z’n computer staan

Ondanks grote verbeteringen nog altijd niet de meest gebruiksvriendelijke optie

Houseparty

Meest geschikt als online alternatief voor een borrel met vrienden

De laatste in het rijtje doet alles net een beetje anders. In plaats van mensen uit te nodigen voor een meeting, kun je met Houseparty ‘binnenvallen’ bij vrienden die online zijn, zelfs als ze al met elkaar in gesprek zijn. Dat maakt de app heel laagdrempelig, je kunt immers gewoon even checken hoe het met iemand is zonder een hele meeting in te moeten plannen. En als je even niets meer te zeggen hebt, kun je in de app samen spelletjes spelen.

Informeel en laagdrempelig

Niet bepaald privé: je hebt een account nodig, vrienden krijgen een melding als je online komt en vrienden van vrienden kunnen zomaar binnenvallen in je gesprekken

Andere opties

Naast deze populaire opties zijn de volgende drie apps nog een korte vermelding waard:

Oorspronkelijk verschenen in Genoeg